Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Η 25η Μαρτίου 1930 στην Καστοριά

Στιγμιότυπο από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου 1930, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς. Στρατιώτες ενός λόχου που έδρευε στην πόλη είναι ντυμένοι εύζωνες, πιο πίσω πλήθος μαθητών και πολιτών. Γύρω από τον ναό υπήρχε καλντερίμι, ενώ δεν είχε χτιστεί ακόμη η κιονοστοιχία στην νότια πλευρά του. 





Η 25η Μαρτίου 1930, διέφερε από τις υπόλοιπες επετείους, καθώς πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην πόλη της Καστοριάς. Εκείνο το έτος συμπληρωνόταν 100 χρόνια ακριβώς από την ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους και οι τοπικές αρχές έδωσαν ιδιαίτερο τόνο στους εορτασμούς. 


Στην τοπική εφημερίδα Καστορία διαβάζουμε τα γεγονότα της «Εκατονταετηρίδος». Από το προηγούμενο απόγευμα είχαν σημαιοστολιστεί οι οικίες και τα καταστήματα της πόλης. Ήδη από τις 4.30 τα χαράματα της Τρίτης 25 Μαρτίου οι τρόφιμοι του οικοτροφείου μαζί με τη φιλαρμονική παρέλασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Πρωτοφανής ήταν η προσέλευση πολιτών στον μητροπολιτικό ναό, όπου παρευρίσκονταν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, ο Δήμαρχος Γεωρ. Ωρολογόπουλος με το Δημοτικό Συμβούλιο και οι οργανώσεις «Παύλος Μελάς» των απογόνων των Μακεδονομάχων και «Προφήτης Ηλίας» των γουνοποιών. Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Λεπτίδης χωροστάτησε της δοξολογίας και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής του Γυμνασίου Κων. Πηχιών.

Έπειτα τα 4 μικτά δημοτικά σχολεία της πόλης πραγματοποίησαν μεγάλη εορτή στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου (Παλλάδιον). Η θεατρική παράσταση «Το κρυφό σχολείο», τα μουσικά κομμάτια που έπαιξαν μαθητές του Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση του Μιχ. Παπαθανασίου και τα ποιήματα έκλεψαν την παράσταση. Μεταξύ των ονομάτων των μαθητών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα Ταϋγέτη Μπασούρη, που παραπέμπει στη γνωστή παλιά ηθοποιό. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για την ίδια ή για συνωνυμία αυτού του εξαιρετικά σπάνιου ονόματος. Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, επιφανείς πολίτες ανέμεναν σε κεντρικά σημεία, διενεργώντας έρανο για τις ανάγκες των οικοτροφείων και το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν ύψους 8500 δρχ.

Το βράδυ οι μικροί και μεγάλοι τρόφιμοι του οικοτροφείου με χάρτινα φαναράκια στα χέρια και τη συνοδεία της φιλαρμονικής τριγυρνούσαν στους κεντρικούς δρόμους, δίνοντας μια διαφορετική όψη στην πόλη. Σημείωση ότι η ηλεκτροφωτισμός δεν υπήρχε ακόμη στην πόλη, εμφανίστηκε μόλις λίγους μήνες μετά.

Οι εορτασμοί της ημέρας έκλεισαν με λαμπρές θεατρικές παραστἀσεις του Πεντατάξιου Διδασκαλείου και πάλι στο κινηματοθέατρο. Παρουσιάστηκε το δράμα «Εσμέ» και η κωμωδία «Οι τρεις απένταροι φοιτηταί» υπό τις οδηγίες του καθηγητή Σουρβίνου, ενώ στα διαλείμματα έπαιζαν μουσικά κομμάτια με τον καθηγητή μουσικής Παρλαπάνη. Η βραδιά έκλεισε με λόγο του προέδρου της σχολικής επιτροπής του διδασκαλείου Κ. Φίλιου και ποιήματα.

Η φωτογραφία προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του Αργ. Παύλου.


Βοηθήματα
εφ. Καστορία, φ. 367 (30.03.1930)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top