Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

H χιονισμένη Κάτω Αγορά

Η χιονισμένη Κάτω Αγορά.


       Μια όμορφη πανοραμική φωτογραφία από την Κάτω Αγορά της Καστοριάς με επίκεντρο τη θέση του σημερινού δημαρχείου. Στο κέντρο υπάρχει το ογκώδες κτίριο της ισόγειας δημοτικής αγοράς, δωρεά του ευεργέτη ομογενή Δημητρίου Σκαπέρδα. Πάνω του δεσπόζει η τεράστια επιγραφή «Τσιμέντα Όλυμπος Ηρακλής». Αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980 θα προστεθεί ακόμη ένας όροφος για να φιλοξενήσει το σημερινό δημαρχείο της πόλης.

     Τμήμα των τειχών με τον πύργο διακρίνονται αριστερά στην αρχή της Χριστοπούλου, όπου υπάρχουν και σήμερα. Μπροστά από την αγορά τα τείχη έχουν κατεδαφιστεί ήδη από το 1949 και οδός Ιουστινιανού έχει διανοιχθεί και ασφαλτοστρωθεί.
     Δεξιότερα φαίνεται μερικώς η πλατεία Δαβάκη, όπου διακρίνεται σαφώς το παλιό κτίσμα των φυλακών στη θέση του σημερινού δικαστικού μεγάρου που εγκαινιάστηκε το 1970. Η πλατεία μοιάζει να έχει διαμορφωθεί κάπως, αλλά δεν εντοπίζουμε το άγαλμα του Κωνσταντίνου Δαβάκη που τοποθετήθηκε το 1957. Η σκεπή του λοξά διατεταγμένου κτιρίου που φαίνεται οριακά πρέπει να είναι το παλιό Κουλέ Τζαμί που στέγαζε το συμβολαιογραφείο του βουλευτή Λεωνίδα Μπατρίνου και κατεδαφίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '50. Επίσης, φαίνονται και οι παλιοί μεταλλικοί στύλοι μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που κάποτε αφθονούσαν στους δρόμους της πόλης, ενώ η Αγροτική Τράπεζα δεν έχει ανεγερθεί ακόμη. 
      Υπάρχουν ακόμη πολλά μακεδονίτικα και νεοκλασικά κτίσματα που δεν υπάρχουν σήμερα στις οδούς Νταλίπη και Αγίου Αθανασίου, μεταξύ των νεόδμητων πολυκατοικιών. Στην κορυφή του λόφου διακρίνεται το Κουρσούμ Τζαμί που σώζεται μέχρι τις μέρες μας δίπλα στο ΙΚΑ.

     Η λήψη της χρονολογείται ανάμεσα στο 1956 που εγκαινιάστηκε η λειτουργία της Σκαπερδείου Δημοτικής Αγοράς και το 1958, όταν κατεδαφίστηκε το κτίσμα των φυλακών. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ντόπιο μεταπολεμικό φωτογράφο Παναγιώτη Εφόπουλο.


Βοηθήματα

Π. Εφόπουλος, Η Καστοριά 1949 - 1971. Μέσα από τον φακό του φωτογράφου Παναγιώτη Εφόπουλου, Καστοριά, 2015
Α. Παπαμαντζάρη, Μιχάλης (Λάκης) Παπαμαντζάρης, Ορίζοντες, Καστοριά, 2014
Π. Τσολάκης, Η αρχιτεκτονική της παλιάς Καστοριάς, Επίκεντρο, Θεσ/νίκη, 2008





4 σχόλια:

  1. Για τον εμπλουτισμό του κειμένου σας και μια που αναφέρεστε σε δωρητές , η αρχιτεκτονική και η στατική μελέτη καθώς και η επίβλεψη κατασκευής του ορόφου που προστέθηκε υπήρξε δωρεά των συμπολιτών μας μηχανικών Νίκου Δόικου (εξωτερικές όψεις),Μάκη Τσέλεκα (εσωτερική διαρρύθμιση) και Αργύρη Θεοδωρίδη (στατική μελέτη). Κατά τα άλλα συγχαρητήρια για τις αναρτήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ενημέρωση, όσων δεν γνωρίζουν, το τριώροφο κτήριο με στέγη και υπόγειο, που βρίσκεται ακόμη και σήμερα ,απέναντι από την Σκαπέρδειο Δημοτική Αγορά ,ήταν ιδιοκτησία και κατασκευή ,του παππού μου, πατέρα της μητέρας μου Ευρυδίκης, Ιωάννη Πανίδη του Συμεώνος, αρχι-μαραγκού και κατασκευαστή υπέροχων δίφυλλων σκαλιστών ξύλινων εξωθυρών πολλών νεοκλασικών, διατηρητέων κτηρίων στην πόλη την εποχή του μεσοπολέμου και όχι μόνο. Ήταν το πρώτο κτήριο της δεκαετίας του ΄50 με εκτεταμένη χρήση οπλισμένου σκυροδέματος, από την θεμελίωση ! Μελετητής και Επιβλέπων Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ,νέος τότε, ο Μαρίνος Μονόπολις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντυπωσιακός ο κ. Θέμης. Ευχαριστούμε. Είναι αυτό που φαίνεται και στη φωτογραφία; Ο Κανονισμός Σκυροδέματος του 54 και ο ΓΟΚ του 55 έδωσαν ώθηση στη μαζική χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος στη χώρα και την Καστοριά. Φυσικά οπλισμένο σκυρόδεμα είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποια προπολεμικά κτίρια της πόλης όπως το Παλλάδιο, ακόμη και στο Άργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια με υβριστικό ή προσβλητικό περιεχόμενο δεν θα δημοσιεύονται

Back to Top